Alt om WEBP-filer

Hvis du vil gjøre nettstedet ditt raskere og raskere, eller hvis du vil lagre båndbredde under bildeopplasting, bruker WebP. Google bildestandard er et alternativ til JPG og PNG og har flere fordeler og bruker standarder som RIFF som grunnlag.

Hva er WebP?

WebP fungerer med en 4: 2: 0 farge-abonnement. Bilder kan være opptil 16 383 piksler bred og høy. Grunnlaget er innrammingskoding av videokoden VP8. Deler av koden er basert på containerformatet RIFF. WebP er en blokkbasert transformasjonsteknikk som gir åtte-bit fargedybde og avansert entropi-koding – en binær koding som muliggjør rask komprimering. Selv med bilder som oppfyller denne grensen, gir formatet en forholdsvis høy bildekvalitet. Lavdefinerte, enhetlige bildedeler komprimeres spesielt effektivt.

WebP: Historie

WebP ble introdusert i 2010. Google lette etter et nytt videoformat som kunne konvertere data sparsomt. Men den nødvendige keyframe-komprimeringen var også egnet for bilder, og derfor ble søkemotoroperatøren slått formatet til et bildeformat uten videre ado – WebP ble født. WebP representerer dermed "lillebroren" til WebM. Både video og filmstandard er delvis basert på video codec VP8. WebP kombinerer fordelene med kjente standarder som JPG og PNG. Dette gjør at WebM kan redusere komplekse bilder med nesten ingen tap, mens PNG kan lagre bilder, men ikke krympe dem.

WebP for Google Chrome

WebP har blitt brukt av Google siden introduksjonen til ulike applikasjoner. Den brukes i Chrome Web Stone, mobil Google+ apps og noen andre Google-applikasjoner. WebP støttes fortsatt av Chrome-nettleseren i desktopversjonen og i mobilversjonen. I tillegg bruker Opera formatet. Konkurransen fra Microsoft, Apple og Mozilla bruker sine egne standarder for bildekoding.

Kompromisser i bildekvalitet

Ulempen med WebP er bare at bilder på harddisken ikke lett kan åpnes. Kendte bilderedigeringsprogrammer som Paint eller GIMP støtter bare standard via utvidelser. Facebook testet standarden for noen år siden og tilbyr den via omkjøring i dag. WebP representerer det beste kompromisset mellom bildekvalitet og brukervennlighet. Mens komplekse bilder gir under gjennomsnittlig bildekvalitet, varierer mindre filer ikke i kvalitet fra JPG eller PNG. Årsaken til dette er også den forskjellige komprimeringen, som bruker de tre store bildformatene. På Google Developers-siden vil de interesserte finne et sammenligningsgalleri som sidestiller WebP- og JPG-bilder.

10.0/10(1 stemme)

Konvertere, åpne og redigere WEBP filer

Ingen kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *